De coronavirus uitbraak van het en de flinke toename van het aantal besmettingsgevallen is natuurlijk gesprek van de dag. Wat kunt u zelf doen en welke maatregelen treft Anico?

Wij volgen de berichtgeving van het RIVM rondom het COVID-19 (corona) virus. Het RIVM stelt op dit moment dat er vooralsnog geen aanvullende (schoonmaak)maatregelen nodig zijn. Wel geeft Anico binnen het bestaande schoonmaakprogramma extra aandacht aan de reiniging van contactpunten, zoals deurklinken, trapleuningen, liftknoppen, en dergelijke.

Vooralsnog dragen onze schoonmaakkrachten géén extra persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen, tenzij dat al is voorgeschreven op locatie.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u en uw medewerkers kunnen nemen zijn:

• Was uw handen regelmatig
• Zorg voor voldoende faciliteiten om handen te wassen. Is er geen zeep en stromend water in de buurt, zorg dan voor desinfecterende handgel
• Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes
• Print het corona hygiëneprotocol en hang ze op, op uw locatie(s)

zie link: https://www.rivm.nl/hygiene

Meer informatie
Heeft u vragen of wenst u een uitbreiding op het bestaande schoonmaakprogramma als extra ronde contactpunten of toetsenbordenreiniging?

Neem dan contact met ons op.

Windy

Wie niet verandert, staat stil. Welke veranderingen brengt het Nieuwe werken ons? We hebben het er al eens eerder over gehad: HNW, oftewel Het Nieuwe Werken. Steeds meer bedrijven en organisaties gaan zich hier op richten. Het kantorengebouw krijgt dan ook een andere functie, met als gevolg dat het schoonhouden van het pand ook een andere aanpak vereist. Hoe gaan we dit als schoonmaakorganisatie aanpakken?

Windy

Het is en blijft een issue: Het Nieuwe werken (HNW). Het vergt voor iedereen die op kantoor zit meerdere aanpassingen. Zoals we al eerder aangaven in een artikel over het Nieuwe Werken , verandert er ook in de schoonmaak ook het één en ander. Maar wat kun je zélf doen om het voor je medewerkers en de schoonmakers zo makkelijk mogelijk te maken. En net zo belangrijk, hoe houd je de schoonmaak op die manier zo goedkoop mogelijk? Laten we eens kijken naar het kantoor zelf. Moeten we nou wél of niet veel9 planten neer zetten? En hoe kan ik de bureaus nou het beste neer zetten?

9 tips voor een schoon kantoor
1. Geen hele lichte of hele donkere vloerbedekking. Ook op effen vloerbedekking zie je veel. Kies voor gemêleerd.
2. Plaats geen witte bureaus en zet je bureaus niet voor vensterbanken of ramen.
3. Leg ook geen bossen kabels onder het bureau en zorg er voor dat er geen losse kabels en stekkerdozen op de vloer liggen.
4. Zorg voor genoeg (lege) stopcontacten in de gangen (hoogte 1 m / 1,5 m) tbv stofzuiger en plaats ze in de kantoren aan de gang kant.
5. Meerdere bureaus tegen elkaar is niet altijd handig. Zo is het lastiger om het stof op de bureaus achter de monitoren weg te halen. (omdat wij er dan slecht bij kunnen)
6. Varens of andere sterk bladverliezende planten geven veel rommel en kosten dus veel tijd.
7. Als je voor planten kiest, neem dan niet veel kleine plantjes maar liever een paar grote (die geregeld water krijgen)
9. Kies voor de entree niet voor zwarte-, witte-, of spiegelende plavuizen. Veel dweilwerk!
9. Hang voor de ramen geen horizontale luxaflex maar lamellen.

Heb je zelf nog goede tips of wil je dat wij eens komen kijken of we iets kunnen betekenen in de schoonmaak? Klik dan hier.

Windy

Het typerende beeld van de schoonmaak; de mensen die in het pand werken wensen je een fijne avond en gaan naar huis. Je collega gaat naar  een andere afdeling en daar sta je dan. De lichten zijn uit en het enige geluid wat je hoort zijn de wieltjes van schoonmaakkar. In de verte hoor je  het gefluit van je collega… Echt gezellig is het niet, maar het is wel de dagelijkse realiteit van veel schoonmakers in Nederland.

Dagschoonmaak; goed voor de toekomst.
Er is de laatste tijd veel te doen over dagschoonmaak. Bij Anico is dagschoonmaak meer dan een optie. Het is de toekomst. Wij geloven er sterk  in dat onze medewerkers en gebouwgebruikers van onze klanten meer tevreden zijn (en blijven) als er overdag schoongemaakt wordt. Onze  medewerkers zullen steeds vaker niet alleen schoonmaakmedewerker zijn maar ook servicemedewerker. We doen graag wat extra’s en het levert  ook echt wat extra’s op. Schoonmakers werken tijdens kantooruren en hebben daardoor s’avonds meer tijd over voor bijvoorbeeld het gezin en  ontspanning. Ziekteverzuim wordt hierdoor een stuk lager! Als we naar het milieu gaan kijken is dagschoonmaak een verbetering. Kachels kunnen  eerder uit en ook de verlichting hoeft niet langer aan dan nodig. Een flinke kostenbesparing zit dus ook nog in het vat! Voor alle partijen zijn er  genoeg voordelen te noemen!

Schoonmaken blijft maatwerk.
Zal het werk in de avond- en kantooruren dan verdwijnen? Nee, dat niet. Voor sommige bedrijven is het gewoon het handigst wanneer er ‘s avonds  wordt schoongemaakt. Uiteindelijk blijft schoonmaken maatwerk en wordt er gekeken naar wat voor klanten het beste werkt. En ach, het gefluit  van je collega heeft zo ook zijn charme…

Windy

Je hebt schoon en je hebt schoon. Kwaliteit is daarbij van groot belang. De technische kwaliteit is belangrijk: is het schoon, maar ook de belevingskwaliteit is speelt een grote rol: oogt het schoon. Een voorbeeld hiervan is dat een witte auto met zwarte bekleding sneller vuiler oogt dan een zelfde zilverkleurige auto met grijze bekleding. Dit geldt ook voor een kantoorpand met witte bureau’s en een donkere vloerbedekking. Als u voordeliger uit wil zijn met de schoonmaak is het daarom zaak uw kantoor handig in te richten. Anico heeft voor u een aantal tips op een rijtje gezet. 

Kantoor
Geen effen, lichte, rode of donkere vloerbedekking laten leggen. Wel gemêleerd.
Geen witte bureaus. Geen bureaus voor vensterbanken / ramen plaatsen (ivm glasbewassing)
Geen bossen kabels onder bureau en losse kabels / stekkerdozen op de vloer.
Voorzien in aantal (lege) stopcontacten in de gangen (hoogte 1 m / 1,5 m) tbv stofzuiger en in de kantoren (aan gangkant!)
Niet meerdere bureaus tegen elkaar plaatsen omdat het stof achterop de bureaus (achter de monitoren) dan lastig wel te halen is.
Geen varens of andere sterk bladverliezende planten plaatsen
Geen veel kleine plantjes plaatsen maar liever een paar grote (die geregeld water krijgen)
Entree niet voorzien van zwarte-, witte-,  of spiegelende plavuizen
Geen horizontale luxaflex nemen maar lamellen.

Sanitair
Geen witte of zwarte voegen in vloertegels, wel grijs
Geen poreuze tegels, wel hardgebakken / geëmailleerde /  glanzende tegels
Geen spiegels die van onder doorlopen tot op de wasbakken, wel kleinere spiegels zodat onder de spiegel en boven de wasbak (dus niet tussen de wasbakken boven de grond) een zeepdispensers kunnen worden gemonteerd.
Hangtoiletten en ook wc borstels  / houders aan de muur laten bevestigen (niet te laag)
Bij ontbreken uitsparing / verhoging achter toilet met inbouwreservoir, een plank of haak aan de huur bevestigen voor de reserve toiletpapier en damesverbandzakjes OF houders hiervoor aan de muur bevestigen. Eventuele prullenbakjes ook aan de muur bevestigen
Geen metalen prullenbakken (op de grond) plaatsen, deze gaan roesten en roest is niet te verwijderen.

Diversen
Glas en ramen zo plaatsen / laten open gaan dat het door een glazenwasser (met ladder) bewasbaar is, ook in trappenhuizen / rond liften (inzet hoogwerker kost minimaal € 300 per dag)
Ramen hoger dan 10 meter bereikbaar houden voor hoogwerker (geen tuin / muur plaatsen)
Geen effen schoonloopmat in entree plaatsen maar gemêleerde droogloopmat (niet pluizen / draden vasthoudend)
Voorzien in afsluitbare schoonmaakkast met wasbak en licht en planken (minimaal 1 m x 1.50)
Bij meerdere verdiepingen (en geen lift) deze elk voorzien van een werkkasten.
Geen vloerbedekking plaatsen in een pantry / keuken / kantine. Wel plavuizen of lino / pvc.
Geen kale betonnen trappen, altijd laten bekleden (bijvoorbeeld met pvc noppen zeil)
Centrale aansturing van verlichting entree en gangen aanbrengen.
Verlichting censoren in toiletten plaatsen.

Na deze tips kunt u uw kantoren (door Anico) goed laten schoonmaken. En, het ziet er ook nog schoon uit! Want ja, het oog wil ook wat natuurlijk..